Czarny bez (Sambucus nigra) od dawna znany ze swoich rewelacyjnych właściwości leczniczych. Od wieków wykorzystywany w leczeniu gorączki, przeziębienia oraz kaszlu. Za sprawą sporych pokładów soli mineralnych, witamin oraz składników odżywczych, skutecznie wzmacnia system odpornościowy organizmu. Najcenniejsze w ziołolecznictwie są kwiaty oraz owoce czarnego bzu.
Czarny bez rośnie w różnych miejscach, zazwyczaj rozrastają się, przypominając dorodne drzewa. Kwiaty czarnego bzu są bardzo drobne, białe, a ich zapach nie wszystkim przypada do gustu. Owocem czarnego bzu jest czarnofioletowa jagoda, bardzo soczyste, ich charakterystyczny smak, również nie przypada każdego do gustu.
Ważną informacją jest fakt, że owoce i kwiaty czarnego bzu są trujące, więc nie można ich spożywać bez odpowiedniego przygotowania. Składnikiem odpowiadającym za toksyczność tego zioła to sambunigryna. Spożywając nieobrobiony ten składnik, w naszym organizmie rozłoży się na cyjanowodór. To z kolei może prowadzić do osłabienia organizmu, nudności czy wymiotów. Owoce oraz kwiaty czarnego bzu muszą być poddane obróbce cieplnej, gdyż tylko w ten sposób toksyczny składnik rozkłada się, stając się nieszkodliwym dla organizmu.
Właściwości czarnego bzu
Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu, posiadają właściwości lecznicze. W kwiatostanie znajdziemy duże pokłady flawonoidów, kwasów fenolowych, kwasy organiczne, sterole, garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne oraz triterpeny. Za ich pomocą, kwiaty czarnego bzu charakteryzują się następującymi właściwościami:
- Przeciwgorączkowe oraz napotne,
- Moczopędne,
- Uszczelnianie ścian naczyń włosowatych, poprawiają ich elastyczność,
- Przeciwzapalne.
Owoce czarnego bzu, również dysponują cennymi substancjami, m.in. glikozydy antocyjanowe, garbniki, kwasy owocowe, pektyny, witaminy (najwięcej witaminy C oraz prowitaminy A) oraz sole mineralne: wapń, żelazo, sód, potas i glin. Za ich pomocą, owoce czarnego bzu cechują się następującymi właściwościami:
- Napotne,
- Moczopędne,
- Lekko przeczyszczające,
- Przeciwbólowe,
- Oczyszczające krew (polecane jako lek odtruwający, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, usuwa toksyny przy chorobach skórnych oraz reumatycznych),
- Przeciwbólowe (głównie pomocne przy nerwobólach oraz rwie kulszowej),
- Lecznicze na stany zapalne żołądka oraz jelit.
Ze względu na obszerną listę właściwości zdrowotnych, czarny bez znajduje się w wielu produktach zielarskich. Kwiaty czarnego bzu znajdziemy w produktach o działaniu przeciwkaszlowym oraz wykrztuśnym, w produktach zwalczających suchy i męczący kaszel. Owoce czarnego bzu wykorzystywane są w produktach na zaparcia oraz choroby skóry. Bardzo często znajduje się również w mieszankach o działaniu przeciwzapalnym, napotnym oraz, na przeziębienie i kaszel.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Czarny bez – inne pozostałe właściwości lecznicze
- Regulują trawienie oraz pracę nerek – w owocach oraz kwiatach znajdują się składniki o właściwościach korzystnie wpływających na układ trawienny, oraz moczowy. Posiadają lekkie działanie przeczyszczające, regulujące trawienie, a dodatkowo łagodzą wzdęcia oraz zgagę.
- Zwalczają przeziębienie oraz gorączkę – właściwości napotne, obniżające gorączkę oraz wykrztuśne (oczyszczają oskrzela z zalegającej wydzieliny), czynią czarny bez rewelacyjnym produktem na przeziębienie i grypę. Dodatkowo wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych i uszczelniają naczynia krwionośne. Nie można zapomnieć o działaniu przeciwbólowym, przeciwwirusowym oraz przeciwzapalnym. Najlepiej przyjmowany jako napar z kwiatów lub sok z owoców.
- Wygładzają cellulit – olejek z czarnego bzu, pomaga w walce z cellulitem. Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia tkankę łączną oraz wspiera produkcję włókien kolagenowych.
- Pielęgnują skórę – doskonale pielęgnuje skórę zanieczyszczoną z wągrów oraz z podrażnień.
- Oczyszczają organizm z toksyn – sok z czarnego bzu, dżem oraz napar skutecznie usuwają szkodliwe produkty przemiany materii. Nie można zapomnieć, ze wspierają proces odchudzania.
Przepis na syrop z czarnego bzu
Niezwykle prosty przepis na syrop z czarnego bzu, miodu oraz ziół zwiększających odporność naszego organizmu. Ze względu na urozmaicony przepis, jego zapach oraz smak będzie niezwykle kuszący.
Składniki:
- 2/3 szklanki owoców czarnego bzu
- 3 ½ szklanki wody
- 2 łyżki świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki goździków
- 1 szklanka miodu
Sposób przygotowania:
- Na samym początku dokładnie umyj czarny bez. Do średniej wielkości garnka dodaj wszystkie składniki oprócz miodu.
- Podgrzewaj do wrzenia, a następnie przykryj garnuszek pokrywką i podgrzewaj na wolnym ogniu. Podgrzewamy około 45 minut, aż ilość cieczy zredukuje się do połowy. Następnie garnuszek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Za pomocą gazy odcedzamy ciecz, przelewając ją do słoika.
- Dodawaj po jednej łyżeczce miodu, w tym czasie dokładnie mieszamy.
Przygotowany w ten sposób syrop możesz przechowywać w lodówce (podobno do 6 miesięcy).
Dawkowanie:
Standardowa dawka przyjmowania soku wynosi od ½ do 1 łyżeczki syropu każdego dnia. W przypadku występowania grypy, syrop pryzmujemy co 2-3 godziny.
Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie wam do gustu. Chętnie zapoznamy się również z waszymi przepisami, modyfikacjami, itp. Jeżeli uważasz za stosowne, podziel się tym przepisem z innymi oraz zostaw stosowną wiadomość w komentarzu.
Zostaw komentarz