Cytryny uznawane są za jedne z najlepszych owoców na naszej planecie. Swoją popularność zawdzięczają niezliczonym korzyściom zdrowotnym. Jako jedne z nielicznych mają swój niepowtarzalny smak oraz zapach. Z tego względu wykorzystywane są do przeróżnych potraw!
Cytryny to skarbnica wielu witamin i minerałów. Wśród długiej listy wymieniamy witaminę C, A, B5, E oraz magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy, miedź, cynk, potas, niacyna, fosfor, ryboflawiny i tiaminy.
Ze względu na spore pokłady związków flawonowych i limonoidy, cytryny korzystnie wpływają na jakość komórek oraz zapobiegają licznym chorobom, w tym nowotworom. Właściwości cytryny sprawiają, że jest to doskonały produkt na gorączkę, nadciśnienie, złośliwe nowotwory, cukrzycę, refluks, zaparcia oraz wspierają proces odchudzania.
Nieocenione właściwości cytryn sprawiają, że jest to doskonały produkt do detoksykacji organizmu. Niestety ale wyciskanie soku z cytryn (sokowirówka) sprawia, że cytryna traci wiele składników odżywczych oraz zdecydowaną większość potencjału leczniczego.
Sama skórka z cytryny posiada od 5 do 10 razy więcej witamin i minerałów niż sok. Wysoka zawartość witamin i minerałów wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz oferuje zdecydowanie więcej własciwości zdrowotnych. Skórka z cytryny doskonale sprawdza się w regulowaniu cholesterolu, zapobieganiu nowotworom, zwalczaniu infekcji bakteryjnych oraz eliminowaniu pasożytów oraz robaków. Z tego względu najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie cytryn!
Oto, lista zalet zdrowotnych tego cudownego owocu:
- Zapobiega astmie
- Zwalcza stany zapalne
- Detoksykuje nerki oraz wątrobę
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Reguluje poziom wysokiego ciśnienia krwi
- Eliminuje szkodliwe dla zdrowia bakterie
- Zwalcza stany depresyjne oraz stres
- Zwalcza nowotwory
Sok z cytryny jest wyjątkowo bogaty w witaminę C, a skórka z cytryny skutecznie eliminuje szkodliwe toksyny z organizmu. Badania wykazały, że skórka z cytryny zawiera od 5 do 10 razy więcej witamin oraz minerałów niż miąższ.
Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.
Na przestrzeni kilku ostatnich lat, naukowcy przebadali wpływ cytryny na nowotwory. Dowiedli, że cytryny posiadają właściwości umożliwiające zwalczanie złośliwych komórek w kilku typach nowotworów, w tym raka płuc, nowotwór piersi oraz okrężnicy.
Najważniejsze jest jednak to, że właściwości antynowotworowe cytryn koncentrują się tylko na komórkach rakowych. W przeciwieństwie do chemioterapii nie wpływają na nasze zdrowie.
Według dr Marilyn Glenville, znanego i cenionego na całym świecie dietetyka i eksperta w dziedzinie zdrowia kobiet, skórki z różnych owoców wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz wspierają ogólny stan zdrowia. Doktor twierdzi, że lepsze niż soki są koktajle, ze względu na fakt, iż w ich składzie nie znajduje się tylko i wyłącznie sok, a również inne części owoców, w tym skórki.
Jak najlepiej mrozić cytryny, aby bez problemów można było je spożywać razem ze skórką?
Aby usunąć szkodliwe dla zdrowia bakterie oraz pestycydy, koniecznie musisz wykorzystać naszą prostą sztuczkę. Do płukania musisz wykorzystać płyny o odczynie kwaśnym i alkalicznym.
Na samym początku do miski wlej 1 litr wody i dodaj do niej 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego. Do mieszanki możesz dodać 2-3 łyżki soku z cytryny. Do tej mieszanki włóż cytryny. Pozwól, aby cytryny leżały w roztworze przez około 10 minut.
Po upływie około 10 minut przenieś cytryny do mieszanki składającej się z 1 litra wody z 1 łyżką sody kuchennej. Tym razem płuczemy cytryny przez około 5 minut.
Po upływie około 5 minut, dokładnie myjemy cytryny pod bieżącą wodą. Ocet zabija 98% bakterii i pestycydów znajdujących się na warzywach i owocach. W ten sposób twoje produkty żywieniowe będą zdrowsze dla organizmu!
W ten sposób, wyczyszczone cytryny wkładamy do zamrażarki na całą noc. Z rana możesz już zetrzeć całe cytryny wraz ze skórką, miąższem i pestkami.
Zostaw komentarz