Niestety ale taka jest prawda! Warzywa i owoce, które kupujemy w sklepie, dosłownie „toną” w szkodliwych dla zdrowia pestycydów! Pestycydy są wykorzystywane w uprawach warzyw i roślin. W większości przypadków pozostałości po pestycydach na naszych warzywach i owocach znacznie przekraczają dopuszczalne normy!
Ostatnio kilka grupa rzeczników praw konsumenta oraz organizacji pozarządowych przeprowadzili przypadkowe badania nad owocami i warzywami. W przeprowadzonych badaniach dowiedziono, że w większości produktów pozostałości po pestycydach znacznie przekraczały dopuszczalne granice tych substancji chemicznych na produktach żywieniowych.
Według Centrum Nauki i Ochrony Środowiska (CSE), „wysoki poziom pozostałości pestycydów może być wystarczająco toksyczny, aby wywołać różne choroby, np. nowotwór, uszkodzenie układu nerwowego i rozrodczego, wady wrodzone i silne zakłócenie układu immunologicznego„.
Niestety, ale zdecydowana większość pestycydów wykorzystywanych w rolnictwie są dostosowane do „wygody” rolników. Ich skład jest wzbogacany o substancje, które są odporne na opady deszczu. Odporność sprawia, że pestycydy nie zmywają się, po prostu są „tłuste”.
Najczęściej wykorzystywane w tym przypadku są karbaminiany oraz insektycydy organofosforanowe. Niestety nie są widoczne dla oka, czy dotyku. Zauważalne są dopiero po rozpuszczeniu w wodzie alkalicznej, gdyż tylko takie warunki prowadza do hydrolizy substancji.
Poniżej przedstawiamy skuteczny sposób za pomocą którego pozbędziemy się niebezpiecznych bakterii (E. Coli, Listeria, Salmonella, itp.) i pestycydów z naszych warzyw i owoców.
Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.
1. Pozbądź się szkodliwych bakterii
Do płukania wykorzystujemy wodę o odczynie kwaśnym. Proporcję powielamy, która wygląda następująco – na 1 litr wody, 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego oraz 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Do tak przygotowanego roztworu wrzucamy warzywa i owoce. Wszystko płuczemy około 5 minut.
2. Pozbądź się szkodliwych pestycydów
Tym razem wykorzystujemy wodę o odczynie alkalicznym. W tym przypadku proporcja wyjściowa to 1 litr wody oraz 1 łyżka sody kuchennej. Podobnie jak wcześniej, płuczemy warzywa i owoce przez około 5 minut.
Ciekawostka: w zależności od ilości i rodzaju wykorzystanych pestycydów, woda powinna zmienić swój wygląd. Woda powinna stać się mętna lub zmieni swój kolor, a na powierzchni bardzo często widać tłuste plamy.
Po wykonaniu tych czynności nasze warzywa i owoce opłukujemy w bieżącej wodzie.
Jak widzisz, proces oczyszczania warzyw i owoców nie jest skomplikowany trwa zaledwie 10 minut. Odpowiedź sobie na pytanie, czy nie warto poświęcić 10 minut dla swojego zdrowia?
Wykorzystaj tą sztuczkę, a pozbędziesz się, aż 98% szkodliwych pestycydów i niebezpiecznych bakterii ze swoich warzyw i owoców. Kilka minut sprawi, że twoje produkty będą smaczniejsze i zdrowsze dla Twojego organizmu!
Na samym końcu warto wspomnieć, że można kupić specjalne płyny do płukania owoców i warzyw. Niestety, ale one nie spełniają swojej roli! Jest to tylko chwyt marketingowy! Jedyne w czym mogą pomóc to w pozbyciu się bakterii, ale nie szkodliwych pestycydów! Stosując powyższy sposób nie dość, że zaoszczędzimy sporo pieniędzy to i dokładniej oczyścimy swoje produkty!
Zostaw komentarz